Kristna har inget att frukta i ett fritt Syrien

articleimage-38788-3_big1.jpgDen syriska regimen sprider lögner om att kristna inte skulle vara trygga i landet vid en revolution. Men landets historia och parollerna under dagens demonstrationer visar att ett fritt Syrien även kan vara mångkulturellt. Det skriver Mustafa Issa, syrisk aktivist.

Ett lands framtid känns igen genom sin historia. Vad vet vi egentligen om Syrien, som ger så starka signaler om att kristna eller andra minoritetsgrupper kommer att förföljas, drivas bort eller trakasseras? I vad grundar sig argumentet om att Assads avgång är de kristnas värsta mardröm i Syrien?

För att enkelt besvara dessa frågor måste vi först ta en snabb titt på Syriens historia. Vi kan börja med araméerna som levde i Syrien mellan 1100 och 700 f.Kr. Araméer är samlingsnamnet på olika semitiska invånare bl.a. hebréerna, syrianerna och kaldéerna. Efter dem kom den grekiska civilisationen med Alexander den store i ledningen och erövrade Syrien och gick senare vidare till Egypten. Därefter kom det romerska riket 64 f.Kr. och varade fram till 630 e.Kr. Under den tiden blomstrade Syrien ytterligare och blev attraktivt för både affärsmän och dem som ville bosätta sig i området. Vid den tiden hade islam med profeten Mohammed kommit igång i Mecka och spred sig till hela Mellanöstern. 636 e.Kr. välkomnades de arabiska trupperna till Syrien och med det tillhörde Syrien det muslimska Kalifatet. Omkring 1120 e.Kr. var Syrien under den kurdiska konungen Saladin. Det islamiska Kalifatet fortsatte till omkring 1919 med att Shaam, som då bestod av Syrien, Libanon, Jordanien och Palestina delades, men syrierna var väldigt tydliga med att Syrien inte skulle delas i mindre stater, trots mångfalden.

Perioden fram till 1970 bestod av konflikter och krig med ockupationsmakterna, som syrierna senare lyckades besegra och med det få sin självständighet. 1970 var det dags för det arabiska nationalistiska Baathpartiet att ta över Syrien med Hafez Al-Assad som president. Hafezs reformer handlade bland annat om att försumma Syrierns historia genom artikel nr.8 som säger att Syrien endast får styras av Baathpartiet.

Kortfattat ser vi att Syrien har styrts av araméer, greker, romer, araber och kurder. Vi ser också att Syrien trots den mångfalden behöll sina religiösa och etniska rötter. Besöker du Syrien idag så kommer du med egna ögon se spår av alla dessa fina civilisationer.

Innan vi gÃ¥r vidare till framtiden, stannar vi och tittar pÃ¥ läget idag. Unga syrier gÃ¥r ut och demonstrerar i alla städer och ropar “Kristna och muslimer… Vi vill ha friheten”, det ropas även “Kurder och araber… Vi vill ha nationell enighet”.

Syrierna eftersträvar en demokratisk civilstat, som ger alla invånare de grundläggande rättigheterna och öppnar upp för politiskt deltagande. Detta kan inte ske om människor tror på konspirationsteorier, som den syriska regimen arbetar aktivt med att sprida.

Eventuell rädsla hos någon av de religiösa eller etniska grupperna i Syrien är helt grundlös. Om Syriens historia inte räcker som bevis kan vi titta på det egyptiska exemplet. Under den egyptiska revolutionen samarbetade både kristna och muslimer för att fälla regimen. På det kända Tahrir-Torget stod muslimer och kristna hand i hand och skyddade varandra. Vi såg hur kristna skyddade muslimerna under fredagsbönerna och vi såg även hur muslimerna med sina kroppar byggde murar som skyddade de kristna under deras böner.

Den egyptiska regimen var beredd att göra vad som helst för att vinkla revolutionen till religiösa eller sekteristiska konflikter, där inrikesministern iscensatte attacker mot kyrkor för att skrämma kopterna. Men utredningarna avslöjade den egyptiska regimens fula knep, och det egyptiska folket var mogna nog att samarbeta målinriktat för ett fritt Egypten!

Syriens historia och nutid bekräftar en ljus framtid, där fria, demokratiska och mångkulturella Syrien är bara ett stenkast härifrån

http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/20/kristna-har-inget-att-frukta-i-ett-fritt-syrien